A vorbi, a vedea, a auzi

“Am ajuns într-o lume paradoxală, o lume în care, în pofida faptului că putem auzi, vedea și vorbi, suntem surzi, orbi și muți.“

Pornesc de aici. Mi s-a fixat privirea pe textul ăsta în timp ce scrollam pe Facebook. Sunt una dintre cei care gândesc asta zi de zi și nu-s deloc pesimistă. Din contră, mă învârt ca un titirez în jurul tuturor și încerc să împrăștii cât mai multe zâmbete. C-așa-mi comandă trupul. Dar ăsta, ăsta e un adevăr cu care suntem nevoiți să trăim.

1044274_564554696927741_1248600258_n

Câte simțuri avem? Cinci. Și încă unul, pentru cei mai sensibiloși, numit instinct. Sunt norocoasă că mă număr și eu printre ceilalți sensibiloși. Și cu toate simțurile astea pe care le putem număra pe o mână, noi le folosim doar ca instincte primare. Pornim pe picior greșit când vrem să (ne) exprimăm. Din stângăcie, din prea multă neobișnuință, din prea puțin curaj sau din prea mult orgoliu. Însă toți suntem capabili să simțim. N-ai ce-i face. Ești înzestrat cu harurile astea. Și pe bună dreptate că-s haruri, pentru că te ajută să trăiești, nu doar să supraviețuiești.

Noi, oamenii, putem presupune. Ca atare, putem preveni orice. Suntem inteligenți. Așa că cine-s eu și cu ce drept spun ce-mi vine la gură prima dată? De ce oare să nu-mi folosesc mintea sclipitoare?  Limba e atât de importantă, știți bine. 🙂

Cu ea mâncăm, cu ea șoptim și cu ea mai și scoatem sunete, cuvintele alea pe care ar trebui să le șlefuim. Noi le-am inventat, noi le omorâm? Hai, mai merită o șansă. E cale lungă până-n momentul în care să știm ce trebuie să vorbim și ce nu. Sau cum trebuie să gândim ca să vorbim ce trebuie. Vorbim și nu ne facem auziți, vorbim și nimeni nu vrea să ne audă, vorbim și întristăm, vorbim și deprimăm sau alegem strâmb- să țipăm. Vorbitul este cel mai puternic și convingător simț. Cuvintele sunt cele mai importante instrumente, iar tonul primează în toate.  Asta-i cu vorbitul și gânditu-n paralel.

414372_539363216113556_1298205210_o

Ce se întâmplă când vedem? Tot de gând se leagă și asta, și tot un mecanism de procesare și interpretare e. Tot de personalități, educații, experiențe și mai ales de cultura estetica pe care o avem ține. Când vedem, prima reacție pe care o transmite creierul e duală: îți place ceea ce vezi ori ba? O persoană, de exemplu. O zărești de la distanță. Îți place. Părul, zâmbetul, unduirea corpului, felul în care pășește, salutul, parfumul, ochii, nasul, buzele, gâtul, obrajii, până la urmă toți porii. Știi că-i un suflet bun din felul în care ochii i se dilată când o mângâie soarele și știi că te-ar iubi nemărginit așa cum atât de grijulie își trece mâna prin păr. Ghici în cât timp: 10 secunde. De la colțul clădirii până în dreptul tău. Și adori doar că-ți stă alături. Ce-ți pasă de ceilalți? O privești cu coada ochiului și-ți e de ajuns. De ajuns nu să o observi, ci să o VEZI.

tumblr_llotvqihxl1qc27ado1_500_large-copy

Auzul este despre ceea ce trebuie să auzim și ce nu. Nu pomeni de lucruri sfinte pe care nu le poți duce la bun sfârșit. Vei dezamăgi. Nu supune oamenii să-ți audă promisiunile care vor eșua într-un final. Fii diplomat, focusat. Surprinde, nu promite. Vorbește în așa fel încât să se audă versuri, nu fraze. Mângâie timpane, suflete și minți. Fii prezent. Nu trecut, nici viitor. Fii acum. Fii fidel visurilor tale. Îndepărtează-te de taclale, de “aș fi vrut, dar am renunțat”, de ,,nu pot,  am treabă”, de idei prea mari pentru minți prea mici. Aude doar ce-ți mângâie sufletul. Fii surd privirilor încruntate, șușotelilor și strâmbatului din nas.

Acceptă-te, mândrește-te cu tine ție-ți, bărbia sus cu ochii larg deschiși. Aude, vezi și vorbește frumos! Nimeni nu-ți dă, dar toată lumea îți poate lua.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s