Cu, despre și pentru Subcarpați

00000004993-a578.jpg

Ce-i folclorul românesc? Cât cântărește el pentru noi, urmași ai țării noastre plină de bogății? Cine mai e ca noi? Carpați-danubieni-pontici? Atât de multe atuuri are pământul ăsta, încât este păcat să nu îi închinăm cea mai frumoasă muzică. Și atâtea atuuri avem noi, românii, încât nu avem cum să nu investim resursele astea în ceva care să ne reprezinte pe noi, ca popor sufletist ce suntem.

De la oameni la oameni și pentru oameni. Pentru folclorul românesc care pentru o perioadă am crezut că o să piară, pentru tradiții, pentru arhaisme, pentru cuc și doină, pentru strămoși și bunici, pentru frunză, pentru iarba deasă, pentru munți, dealuri și pășuni, pentru codru, pentru mumă și dor. Pentru suflet. Subcarpați.

pielea.jpg

În ultimul an s-au bucurat de un succes crescând care le-a adus cele mai mari beneficii. Au scos un album pfff, un album care m-a… Nu știu ce cuvinte să folosesc ca să exprim ceea ce am simțit. Îți duce sufletul în spațiu. Te face să fii departe de aici. Îți hrănește spiritul.

MC Bean, fondatorul trupei, a încercat o reîntoarcere la copilărie și la rădăcini. O reîntoarece sinceră a lui și a muzicii, cu o originalitate pe care nu o mai poți obține altfel. Stimulează trecutul și creează o energie în jurul trupei care te cuprinde total când încep să cânte. Cum afirmă într-una dintre melodiile lui, l-a izbit inspirația și ideea asta genială în momentul în care asculta discuri vechi găsite în casa părintească a bunicilor: doine de jale și de dor, strigături, fluierături.

maxresdefault.jpg

Sunt o gașcă super simpatică care crește pe zi ce trece, care pune suflet, minte, inimă, speranță, iubire în muzica pe care o creează. Așa cum tu procedezi când faci cele mai dragi lucruri sufletului tău. Lui MC Bean i s-au alăturat Gnom (Raparta), DJ Limun din Timișoara, Mara și Dragonu de la Specii, DJ Power Pe Vintil, Vali Umbră, Argatu’, Chimie, dar cea mai tare îmbinare e cu Mădălina Pavel, care e o splendoare de fată.

Folclorul ăsta contemporan căruia el i-a pus bazele este folclorul underground, un manifest cultural, o combinație de muzică electronică și hip-hop cu influențe din folclorul românesc cu tendințe rock. Îți mângâie sufletul, îți alină durerea. Efectul ăsta l-a avut asupra mea. Vă las mai jos o melodie din albumul ,,Satele Unite ale Balcanilor” & the best of the best.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s